Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 17 listopada 2017 20:39:40
Odwiedziło nas: 8430211 gości (dzisiaj: 1587, wczoraj: 1569)
Prace badawcze w 2009 roku

Temat 5223.1

"Zawartość jodu w mleku krów w Polsce oraz możliwości jego zwiększenia na drodze ży-wieniowej."

Autorzy: prof. dr hab. F. Brzóska

Opis

Celem badań było określenie wpływu podawania krowom lizawek solnych o zawartości 0, 150 i 300 mg KJ/kg, na zawartość jodu w mleku.

Badania żywieniowe wykonano w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki PIB, Ferma Kostkowie w 2007/2008 r. Doświadczenie trwało 90 dni. Prowadzono je na 3 grupach analogowych krów, po 40 sztuk w każdej. Krowy otrzymywały paszę PMR i mieszankę paszową ze stacji paszowych. Poza lizawkami i naturalną zawartością jodu w paszach objętościowych krowy nie otrzymywały innych źródeł jodu.

Nie stwierdzono istotnego wpływu poziomu jodu w lizawkach solnych na pobranie suchej masy kiszonek i mieszanki treściwej. Nie stwierdzono różnic w pobraniu paszy PMR i mieszanki paszowej oraz suchej masy ogółem.

Zawartość jodu w mleku wynosiła dla poszczególnych grup: 65,3; 100,3 i 157,2 μg/litr, a różnice były istotne (P<0,01). Zawartość jodu w osoczu krwi wynosiła odpowiednio: 58,9; 57,6 i 74,7 μg/litr (P<0,01). Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości hormonów tarczycowych w surowicy krwi, w tym trójjodotyroniny i tyroksyny.

Celem drugim było określenie poziomu jodu w mleku spożywczym w Polsce, sprzedawanym w supermarketach. Badania prowadzono w latach 2007/2008. Z 13 supermarketów położonych w 13 największych miastach Polski zebrano 93 próbki mleka: Wrocław, Opole, Katowice, Rzeszów, Poznań, Zielona Góra, Łódź, Kielce, Lublin, Warszawa, Szczecin, Olsztyn i Kraków. Jednorazowo pobierano 4-8 1-litrowych kartonów mleka UHT. Zawartość tłuszczu w mleku wahała się od 0,5 do 3,2 % (5 – 32 g/litr). Mleko pochodziło z największych Spółdzielni Mleczarskich w kraju, z Warmii i Mazur, Podlasia, Wielkopolski, Lubelszczyzny, Śląska i Małopolski. Dwie próbki pochodziły z Czech i z Francji. Badania prowadzono w sezonie wiosennoletnim (2007) i jesiennozimowym (2008).

Zawartość jodu w mleku wynosiła średnio 142,2 μg/litr w zimie i 100,4 μg/litr w lecie.

Najwyższą zawartość jodu w mleku stwierdzono w województwie poznańskim i łódzkim, najniższą w województwie krakowskim i opolskim.

Badania prowadzono we współpracy z Kliniką i Katedrą Endokrynologii CM Uniwersytetu Jagiellońskiego, a także z Komisją ds. Schorzeń z Niedoboru Jodu przy Ministerstwie Zdrowia i Opieki Społecznej.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.