Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:05:29
Odwiedziło nas: 8432413 gości (dzisiaj: 381, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 1329.1

"Ocena możliwości reintrodukcji chronionych ras kur nieśnych do ekstensywnych systemów utrzymania"

Autorzy: dr inż. J. Krawczyk

Opis

Celem badań było określenie wpływu ekstensywnych metod utrzymywania kur rodzimych ras (chów przyzagrodowy oraz zróżnicowane żywienie) na produkcyjność oraz cechy jakości jaj spożywczych i mięsa ptaków. Przyzagrodowy system chowu kur, w którym żywienie niosek oparte było o pasze gospodarskie, wpłynął istotnie na większość ocenianych cech jakości jaj oraz jakości mięsa kur. Badania potwierdziły pozytywny wpływ wybiegów na barwę żółtek jaj, wzrost w nich witaminy A i niektórych kwasów tłuszczowych oraz tendencję zniżkową w zakresie zawartości cholesterolu. Zanotowano także duży wpływ odmiany kur na zmianę poszczególnych cech jakości jaj w obydwu systemach utrzymania, co potwierdza bioróżnorodność ptaków. Kury z chowu przyzagrodowego, w 56 tygodniu życia cechowały się niską masę ciała, ale korzystną barwę mięśni piersiowych, a ich tuszki charakteryzowały się mniejszym otłuszczeniem w porównaniu z tuszkami kur z chowu intensywnego, w zamkniętym kurniku. Na obniżenie produkcyjności oraz niektórych cech jakości jaj i mięsa w chowie przyzagrodowym wpłynęło stosowanie w żywieniu kur pasz gospodarskich, opartych o ziarna zbóż i śruty zbożowe, charakteryzujących się niskim poziomem białka.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.