Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 17 listopada 2017 20:37:44
Odwiedziło nas: 8430199 gości (dzisiaj: 1575, wczoraj: 1569)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 1330.1

"Analiza pokroju i cech produkcyjnych bydła polskiego czerwonego"

Autorzy: dr inż. A. Majewska

Opis

Celem badań było sprawdzenie na ile różni się obecne bydło czerwone polskie objęte programem ochrony zasobów genetycznych pomiędzy rejonami występowania i jak bardzo odbiega ono pod względem typu i budowy oraz wydajności mlecznej od bydła polskiego czerwonego, nad którym prowadzone były badania w poprzednich dziesięcioleciach. W porównaniu do badań prof. Adametza, wykonanych na przełomie XIX i XX wieku, obecne krowy czerwone są wyższe, szersze w klatce piersiowej, masywniejsze o dłuższej i szerszej głowie. Wydajność mleka niemal się podwoiła w stosunku do wyników sprzed ponad stu lat a zawartość tłuszczu jest porównywalnie wysoka. Obecne krowy polskie czerwone pomiędzy rejonami różnią się najbardziej pod względem wysokości w krzyżu i w kłębie oraz szerokości klatki piersiowej za łopatkami. Najniższe okazały się krowy czerwone utrzymywane na Podlasiu, jednak są one najdłuższe i najbardziej masywne o najgłębszej i stosunkowo szerokiej klatce piersiowej oraz szerokim i długim pysku. Krowy polskie czerwone są długowieczne, utrzymywane są najczęściej do VIII-X laktacji.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.