Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 17 listopada 2017 20:39:51
Odwiedziło nas: 8430212 gości (dzisiaj: 1588, wczoraj: 1569)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 1333.1

"Charakterystyka użytkowości polskich owiec górskich odmiany barwnej"

Autorzy: dr inż. A. Kawęcka

Opis

Celem tematu była charakterystyka użytkowości wełnistej, mlecznej, mięsnej i rozpłodowej barwnej owcy górskiej. Materiał do badań stanowiły maciorki oraz jagnięta polskiej owcy górskiej odmiany barwnej i cakla podhalańskiego, utrzymywane w dwóch sąsiadujących ze sobą stadach na Podhalu, objętych programem ochrony zasobów genetycznych owiec.

Analizując wyniki kontroli mleczności stwierdzono, że wydajność mleka w obu grupach nie odbiegała od uzyskanej przez innych autorów dla polskiej owcy górskiej. Zawartość podstawowych składników w mleku barwnych owiec górskich była istotnie wyższa niż stwierdzona u cakla. Stwierdzono, że wełna polskiej owcy górskiej odmiany barwnej należy do wełen mieszanych grubych, charakteryzujących się występowaniem dwóch i trzech frakcji w zespole włosowym okrywy, z przewagą osobników o okrywie dwufrakcyjnej z wyższą zawartością puchu w kosmyku. Uzyskane wyniki wskazują na zróżnicowanie wełny owiec barwnych zarówno pod względem grubości włókien, jak i udziału wagowego frakcji. Wydajność rzeźna jagniąt barwnej owcy górskiej wynosiła średnio 38% i była zgodna z wynikami innych autorów dotyczących użytkowości mięsnej polskiej owcy górskiej. Wartość ta była natomiast istotnie niższa od stwierdzonej w grupie cakli. Stwierdzono, że mięso owiec górskich charakteryzuje się niskim poziomem cholesterolu w porównaniu do mięsa innych ras owiec. Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu śródmięśniowego badanych jagniąt był zbliżony do składu stwierdzonego u zwierząt żywionych w systemie pastwiskowym. Mięso cakla charakteryzowało się korzystniejszym w porównaniu do owcy barwnej profilem kwasów tłuszczowych. Plenność barwnej owcy górskiej w badanym stadzie wynosiła 124%, a odchów jagniąt 97%. Wielkość tych parametrów uznać należy za wysokie na tle całej populacji polskiej owcy górskiej.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.