Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:15:57
Odwiedziło nas: 8432472 gości (dzisiaj: 440, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 1447.1

"Określenie u mięsnych ras bydła zależności między cechami przyżyciowymi a mięsnością ocenianą po uboju"

Autorzy: dr inż. Z. Choroszy

Opis

Celem podjętych badań było określenie zależności fenotypowych i genetycznych u buhajów ras mięsnych, pomiędzy wybranymi cechami mierzonymi przyżyciowo, a mięsnością określaną poubojowo. Badania przeprowadzono na 77 buhajkach należących do 3 grup rasowych: Limousine, Hereford i mieszańcach HF x Limousine i HF x Simental. W wieku 420 dni dokonano przyżyciowych pomiarów grubości mięśnia najdłuższego mld grzbietu między 12 a 13 żebrem przy użyciu aparatu ultrasonograficznego Aloka SSD-500V Micrus, z głowicą liniową 3,5 MHz o szerokości obrazu 127mm. Po uboju określano cechy dotyczące tuszy i jej składu tkankowego oraz rzeczywistej grubości i powierzchni mięśnia najdłuższego grzbietu. Obliczono współczynniki korelacji prostej i wielokrotnej pomiędzy przyżyciowymi pomiarami grubości mięśnia wykonywanymi aparaturą USG, a wybranymi wskaźnikami użytkowości mięsnej. Wykazano istotną korelację pomiędzy przyżyciowym pomiarem USG grubości mld, a masą ciała przed ubojem (r=0,3687). Pomiar wysokości w krzyżu był dodatnio, ale nieistotnie skorelowany z pomiarami USG mięśnia. Wykazano, że pomiar grubości mięśnia mld jest istotnie skorelowany z pomiarem obwodu klatki piersiowej (r=0,4263). Pomiędzy masą tuszy a pomiarem ultrasonograficznym grubości mięśnia stwierdzono wysoko istotną korelację (r=0,4872). Wykazano również wysoko istotną korelację grubości mięśnia z masą mięsa w tuszy. Wartość tego współczynnika wynosiła r=07298. Podobne wysokie wartości przyjmowały współczynniki korelacji wielokrotnej pomiędzy pomiarami grubości mld a poubojowymi wskaźnikami wartości rzeźnej. Stwierdzono statystycznie wysoko istotne korelacje pomiędzy pomiarami ultrasonograficznymi grubości mięśnia mld, a masą mięsa w tuszy, powierzchnią przekroju mld oraz masą ciała przed ubojem oraz pomiędzy grubością mięśnia a masą mięsa w tuszy, powierzchnią przekroju mld oraz masą tuszy. Wartości tych współczynników wynosiły odpowiednio r=08632 i r=0,8436.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.