Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
Kontakt:
tel.: +48 12 357 27 00, +48 666 081 111
faks : +48 12 422 80 65
Strona główna
Dzisiaj jest: niedziela, 26 maja 2019 19:40:07
Odwiedziło nas: 9452829 gości (dzisiaj: 1480, wczoraj: 2060)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 2253.5

"Wpływ fruktanów i kwasów organicznych na wykorzystanie składników mineralnych u drobiu"

Autorzy: dr hab. S. Świątkiewicz

Opis

Celem pracy było określenie wpływu fruktanów o działaniu prebiotycznym, tj. inuliny i oligofruktozy oraz kwasów organicznych na gospodarkę mineralną u drobiu, ze szczególnym uwzględnieniem wapnia i fosforu, tj. makroelementów odgrywających decydującą rolę w procesie mineralizacji skorupy i kośćca. W doświadczeniach na kurczętach rzeźnych i kurach nieśnych badano wpływ inuliny lub oligofruktozy oraz różnych zestawów kwasów organicznych (krótko- lub średniołańcuchowych) na bilans wapnia, fosforu i cynku, jakość skorup jaj i kośćca, a także wskaźniki produkcyjne. Nie stwierdzono wpływu badanych dodatków paszowych na wskaźniki produkcyjne brojlerów i kur nieśnych. W doświadczeniu na nioskach wykazano, że inulina i kwasy organiczne miały korzystny wpływ na wskaźniki jakości skorupy jaja i kości oraz zatrzymanie Ca w organizmie. W przypadku brojlerów, pozytywne oddziaływanie na gospodarkę mineralną, obserwowano po zastosowaniu dodatku kwasów organicznych, zwłaszcza krótkołańuchowych. Efektywność działania badanych dodatków nie była zależna od poziomu Ca i P w dietach.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2019 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.