Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 17 listopada 2017 20:38:29
Odwiedziło nas: 8430203 gości (dzisiaj: 1579, wczoraj: 1569)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 2255.5

"Jelitowa strawność aminokwasów produktów ubocznych przetwarzania rzepaku i pozyskiwania bioetanolu – zastosowanie oznaczonych współczynników dla poprawy wykorzystania tych pasz w żywieniu młodych kurcząt"

Autorzy: dr inż. W. Szczurek

Opis

U kurcząt w wieku 14 dni zbadano strawność jelitową aminokwasów (AA) wytłoków rzepakowych z wytłaczania na zimno (RSC1), wytłoków z miazgi nasiennej tłoczonej w temp. 90°C (RSC2), poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (RSM), wywaru DDGS z kukurydzy, oraz dodatkowo nasion rzepaku, ziarna kukurydzy, pszenicy i śruty sojowej (SBM). Ustalono, że wartość standaryzowanych współczynników strawności szereguje oceniane produkty uboczne następująco: wytłoki RSC1>wytłoki RSC2>śruta RSM>wywar DDGS. Stwierdzono, że możliwości wykorzystania lizyny i metioniny z wytłoków rzepakowych przez kurczęta są porównywalne z wykorzystaniem tych AA z SBM, zaś DDGS z kukurydzy charakteryzuje niski stopień trawienia jelitowego AA niezbędnych, zwłaszcza lizyny i treoniny, zarówno w porównaniu z SBM, jak i z produktami rzepakowymi. Wykazano niższą strawność większości AA zawartych w DDGS w stosunku do ziarna, wyższą strawność AA w wytłokach RSC1 i RSC2 oraz niższą strawność lizyny, histydyny i waliny zawartej w śrucie RSM w porównaniu z nasionami. W eksperymencie żywieniowym stosowano mieszanki paszowe zawierające wytłoki RSC1 lub RSC2 lub śrutę RSM lub wywar DDGS. Stwierdzono, że bilansowanie diet z uwzględnieniem strawności jelitowej lizyny, metioniny, cystyny, treoniny i tryptofanu oznaczonej w 14. dniu życia, sprzyja poprawie efektywności żywienia ptaków w okresie 28. dni odchowu oraz skutkuje istotnym ograniczeniem emisji azotu w odchodach. Wykazano, że przy wykorzystaniu oznaczonej na 14. dniowych ptakach standaryzowanej strawności jelitowej pięciu AA (Lys, Met, Cys, Thr, Trp), możliwe jest wprowadzenie do składu diet typu starter (1-14 dz.) oraz grower (15-28 dz.) odpowiednio 10 i 15% wytłoków, śruty rzepakowej lub wywaru DDGS z kukurydzy i uzyskanie zbliżonych lub takich samych efektów odchowu jak na mieszankach zawierających, SBM jako jedyny składnik wysokobiałkowy diety.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.