Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: czwartek, 23 listopada 2017 10:12:29
Odwiedziło nas: 8444076 gości (dzisiaj: 851, wczoraj: 2138)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 2257.1

"Żywienie i fizjologiczne aspekty stosowania produktów serwatkowych w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów"

Autorzy: dr inż. W. Szczurek

Opis

Zbadano wpływ zawartości w paszy i okresu stosowania dodatku suchych produktów serwatkowych z wysoką zawartością laktozy (66,2%) - serwatka w proszku, lub białka (80,3%) - koncentrat białek serwatkowych (WPC) na wyniki 42. dniowego odchowu kurcząt brojlerów, w połączeniu z oceną niektórych parametrów fizyko-chemicznych, mikrobiologicznych i morfologicznych jelit oraz wybranych narządów i tkanek. Pochodząca z serwatki laktoza wpłynęła pozytywnie na środowisko przewodu pokarmowego kurcząt poprzez zwiększenie stężenia lotnych kwasów tłuszczowych i liczebności pałeczek lactobacillus w jelitach ślepych oraz wzrost masy i długości jelita cienkiego. Efekty produkcyjne stosowania serwatki, jako źródła laktozy były związane z poziomem tego węglowodanu w dietach. Intensywne procesy fermentacyjne skutkujące rozwolnieniem odchodów i pogorszeniem wykorzystania paszy, stwierdzono przy zawartości 3% laktozy w składzie mieszanek. Przy 1 i 2% poziomie laktozy pochodzącej z serwatki uzyskano poprawę parametrów produkcyjnych ptaków po pierwszej fazie żywienia (do 21. dnia) oraz istotne zwiększenie efektywności całego tuczu, wzrost umięśnienia tuszek i niższe obciążenia produkcji kosztami pasz. Wprowadzenie do pasz dodatku WPC (8 lub 32 g/kg) zmniejszyło ilość leukocytów, przy wzroście odsetka limfocytów, oraz podwyższyło zawartość erytrocytów i stężenie białka całkowitego we krwi ptaków. Stwierdzono zwiększoną masę tkanki jelitowej, wyższą jelitową strawność składników azotowych po okresie żywienia dietą zawierającą 32 g WPC, a także obniżenie stopnia oksydacji lipidów (TBARS) wątroby i mięsa. Istotną poprawę przyrostów oraz wykorzystania paszy po 42. dniach stwierdzono również przy skarmianiu mieszanek zawierających dodatek białek serwatkowych jedynie w czasie pierwszych 3. tygodni życia.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.