Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:17:40
Odwiedziło nas: 8438348 gości (dzisiaj: 1664, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 2307.1

"Wpływ żywienia granulatem z dodatkiem makuchu rzepakowego na sezonowe wahania składu profilu wyższych kwasów tłuszczowych w mięsie karpia"

Autorzy: dr hab. M. Ligaszewski

Opis

W latach 2008-2010 na terenie obiektu karpiowego Roztropice należącego do ZD

IZ - PIB Grodziec Śląski Sp. z o.o. przeprowadzono badania mające na celu utrzymanie w okresie jesiennych odłowów karpia handlowego z 3-letniego cyklu produkcyjnego, wysokiego udziału wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w profilu WKT mięsa karpi, charakterystycznego dla okresu wiosenno – letniego, obfitującego w pokarm naturalny. Poszukiwano optymalnego wariantu użyźniania stawów odpowiednią dawką obornika bydlęcego (75-150 q/ha rocznie) w połączeniu z żywieniem karpi granulatem karpiowym Polkarp zawierającym 60% makuchu rzepakowego. Granulat ten zawierał ponadto 20.0 % białka surowego i 6.7% tłuszczu surowego. Profil WKT oraz zawartość tłuszczu surowego badano w próbach wiosennych, letnich i jesiennych mięsa karpi oraz w zooplanktonie i granulacie doświadczalnym. Określono również wartości parametrów fizyko – chemicznych wody stawowej, a także wyniki gospodarcze uzyskane w stawach doświadczalnych. Gęstość obsad wiosennych karpia wynosiła 1000 szt./ha. Żywienie karpi granulatem z udziałem makuchu rzepakowego dało o 25.0% wyższy przyrost obliczeniowy biomasy towarowej karpia i o 40% lepsze wykorzystanie paszy. Karpie żywione granulatem doświadczalnym miały w okresie jesiennych odłowów towarowych o 37.7%-58.0% niższą zawartości tłuszczu surowego w mięsie (53.8-78.8 g/kg) w porównaniu z karpiami żywionymi ziarnem zbóż (86.3-136.7 g/kg). Zawartość w mięsie karpia handlowego frakcji PUFA-3 z takimi elementami jak EPA, a zwłaszcza DHA była w sposób statystycznie istotny (P<0.01 lub P< 0.05) wyższa lub przynajmniej równa zawartości tych frakcji w mięsie karpi żywionych pszenicą. Decydujący wpływ na zawartość frakcji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA-3 i PUFA-6) w lipidach mięsa karpi miało żywienie ryb granulatem Polikarp z zawartością 60% makuchu rzepakowego. Najkorzystniejsze efekty produkcyjne w połączeniu z najwyższymi zawartościami wyższych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA w mięsie karpia żywionych granulatem Polikarp, uzyskano w nie użyźnianych obornikiem stawach; Znacznie gorsze wyniki produkcyjne, jednakże przy wysokiej zawartości w mięsie równie jak PUFA wartościowych dla konsumenta jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA uzyskano w stawach żywionych pszenicą i użyźnianych najwyższą dawką obornika, tj. 150 q/ha.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.