Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 21 stycznia 2018 3:24:33
Odwiedziło nas: 8583260 gości (dzisiaj: 321, wczoraj: 1642)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 4134.1

"Wpływ bodźców sensorycznych na redukcję poziomu stresu poodsadzeniowego prosiąt i warchlaków"

Autorzy: dr inż. A. Szewczyk

Opis

Celem badań, było określenie wpływu bodźców zapachowych i optycznych na możliwość zredukowania objawów stresu odsadzenia u warchlaków. Przeprowadzono test prostego wyboru, wykorzystując zapachy futra, lawendy, gleby, trawy, mleka, ściółki, jabłka, potu ludzkiego, eukaliptusa i rozmarynu natryskiwanych pneumatycznie do specjalnie wydzielonych komór zapachowych. W czasie łączenia warchlaków w grupy, w kojcu rozpylano zapachy mleka, knura, lawendy, trawy, octu oraz skatolu.Określano również wpływ zapachów na zachowania pokarmowe warchlaków w stresie poodsadzeniowym. Uzyskane wyniki badań potwierdzają, że zapachy odgrywają niepoślednią rolę w chowie świń. Mogą być one wykorzystywane nie tylko jako dodatki zapachowe do pasz, które już powszechnie się stosuje szczególnie w paszach dla prosiąt, ale jako substancje służące do dezodoryzacji w przypadku łączenia zwierząt w grupy, ograniczające stres i występowanie zachowań agresywnych, jak również rozpylane w okolicach karmników jako stymulatory pobierania paszy.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2018 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.