Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: piątek, 17 listopada 2017 20:25:09
Odwiedziło nas: 8430129 gości (dzisiaj: 1505, wczoraj: 1569)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 4224.1

"Określenie przydatności ras owiec mięsnych do uzyskania wysokiej jakości certyfikowanego produktu z chowu ekologicznego"

Autorzy: dr inż. P. Paraponiak

Opis

Celem przeprowadzonych badań było określenie przydatności ras owiec mięsnych do uzyskania wysokiej jakości certyfikowanego produktu z chowu ekologicznego. Materiał doświadczalny stanowiło ogółem 231 sztuk wyrównanych wiekowo jagniąt rasy Suffolk (102 szt., w tym: 46 szt. tryczków i 56 szt. maciorek) i owca pomorska (129 szt., w tym: 67 szt. tryczków i 62 szt. maciorek). Doświadczenie realizowane było w certyfikowanym ekologicznym gospodarstwie Glinna – ZD IZ-PIB Kołbacz Sp. z o.o., w warunkach produkcyjnych, a jagnięta odchowywane systemie ujednoliconego żywienia. Od przełomu miesiąca kwietnia/maja jagnięta przebywały na pastwisku, a zielonka stanowiła podstawę ich żywienia. Oprócz tego zastosowano suplementację śrutą zbożową w ilości około 40 dkg/dzień/szt. Przeprowadzono ważenia kontrolne jagniąt, na podstawie których oszacowano przyrosty masy ciała. Do uboju doświadczalnego przeznaczono ogółem 28 sztuk tryczków (po 14 sztuk z każdej grupy w wieku 120 dni). Określono masę ciała po

24-godzinnym głodzeniu oraz masę tuszy zimnej. Ustalono klasy handlowe umięśnienia i otłuszczenia tusz owczych, opracowanych w ramach systemu klasyfikacyjnego EUROP. Wyliczono wydajność rzeźną zimną, masę i udział wyrębów w półtuszy prawej, w tym – wyrębów wartościowych. Oznaczenia składu chemicznego mięsa, przeprowadzono na mięśniu najdłuższym grzbietu (Musculus longissimus dorsi). Przeprowadzono szczegółową analizę profilu kwasów tłuszczowych w próbkach mięśnia najdłuższego grzbietu, w tym sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA). Stwierdzono korzystny poziom cech tucznych i rzeźnych jagniąt rasy pomorskiej i Suffolk w kontekście odchowu zgodnie z wymogami produkcji ekologicznej.

Podczas odchowu (do 150. dnia życia) zwierzęta odznaczały się dobrą kondycją i zdrowotnością. W świetle kryteriów oceny tusz wg systemu EUROP, stwierdzone umięśnienie należy uznać za poprawne, a otłuszczenie - za umiarkowane. Mięso wszystkich tryczków doświadczalnych odznaczało się podobnym, pożądanym składem tkankowym o wysokiej zawartości białka i niewielkim przetłuszczeniu, co świadczy o jego dużej przydatności do celów przetwórczych. Przeciętna konfiguracja parametrów prozdrowotnych mięsa tryczków doświadczalnych była prawdopodobnie wypadkową zarówno znaczącego udziału pasz treściwych w dawce pokarmowej, jak też relatywnie krótkiego okresu żywienia ich zielonką pastwiskową.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.