Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: wtorek, 21 listopada 2017 16:16:39
Odwiedziło nas: 8439996 gości (dzisiaj: 1350, wczoraj: 1962)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 4425.1

"Określenie zależności cen skupu surowca i cen detalicznych produktów tradycyjnych i regionalnych w świetle aktualnej sytuacji rynkowej"

Autorzy: dr inż. A. Szumiec

Opis

Celem badań było określenie udziału producenta rolnego w cenie detalicznej produktu tradycyjnego i regionalnego. Stwierdzono, że ceny skupu mleka kształtowały się na poziomie 1,03 zł/l. Współczynnik zmienności cen skupu mleka był na niskim poziomie i wynosił od 3,87% do 9,35%. Współczynnik zmienności cen detalicznych mleczarskich produktów tradycyjnych był bardzo niski i wynosił od 1,19% do 2,31%. Relacje cen skupu mleka do cen detalicznych produktów tradycyjnych w latach 2008-2010 kształtowały się na poziomie od 13,49% (jogurt naturalny tradycyjny) do 47,48% (masło tradycyjne z Filipowa). Wpływ zmian cen surowca na ceny detaliczne produktów tradycyjnych nie powinien wynosić więcej niż 0,13 x zmiany procentowe cen skupu (w przypadku jogurtu naturalnego tradycyjnego) oraz nie więcej niż 0,47 x zmiany procentowe cen skupu (w przypadku masła tradycyjnego z Filipowa). Wzrost cen skupu mleka był wyższy niż wzrost cen płaconych przez konsumentów, co oznaczało wzrost udziału producenta rolnego w cenach detalicznych: masła tradycyjnego, sera żółtego Gouda, sera twarogowego pełnotłustego, sera Korycińskiego. W latach 2008-2010 średnio ujemnie skorelowane były ceny skupu mleka z cenami: sera Korycińskiego (wsp. korelacji Pearsona -0,4101; (przy p≤0,05), czyli w 16,8% zmianę wartości ceny detalicznej sera wyjaśnia zmiana ceny surowca), masła tradycyjnego z Filipowa (wsp. korelacji Pearsona -0,4761; (przy p≤0,01), czyli w 22,6% zmianę wartości ceny detalicznej masła wyjaśnia zmiana ceny surowca), sera twarogowego tradycyjnego (wsp. korelacji Pearsona -0,5566; (przy p≤0,01), czyli w 31% zmianę ceny detalicznej twarogu wyjaśnia zmiana ceny surowca). Ceny skupu żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 4,22 zł/kg. Współczynnik zmienności cen skupu surowca był na niskim poziomie i wynosił od 8,02% do 10,62%. Współczynnik zmienności cen detalicznych tradycyjnych produktów z wieprzowiny był niski i wynosił od 1,25% do 2,18%. Relacje cen skupu żywca do cen detalicznych produktów tradycyjnych kształtowały się na poziomie od 7,73% (kiełbasa krakowska sucha) do 13,69% (parówki tradycyjne). Wpływ zmian cen surowca na ceny detaliczne produktów tradycyjnych nie powinien wynosić więcej niż 0,7 x zmiany procentowe cen skupu (w przypadku kiełbasy krakowskiej suchej tradycyjnej) oraz nie więcej niż 0,12 x zmiany procentowe cen skupu (w przypadku parówek tradycyjnych) W latach 2008-2010 ceny skupu surowca nie były statystycznie istotnie skorelowane z cenami detalicznymi produktów tradycyjnych z wieprzowiny.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.