Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:18:50
Odwiedziło nas: 8432499 gości (dzisiaj: 467, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 5127.5

"Jakość tradycyjnych produktów regionalnych wytwarzanych w ekologicznych warunkach chowu owiec i kóz"

Autorzy: prof. dr hab. J. Krupiński, mgr M. Konieczny

Opis

Celem przeprowadzonych badań była ocena wartości odżywczej mleka pozyskiwanego od owiec i kóz utrzymywanych w ekologicznych gospodarstwach, przydatności technologicznej mleka pozyskiwanego od tych zwierząt, wartości odżywczej serów owczych (oscypka i bundzu) i kozich (sera wołoskiego, bundzu i bryndzy) oraz jakości mikrobiologicznej. Przeprowadzono ocenę organoleptyczną w/w serów. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że właściwości chemiczne i fizykochemiczne mleka owczego i koziego zmieniały się w czasie laktacji. Wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i E, oraz badanych makro- i mikroelementów (za wyjątkiem potasu) zawierało mleko owcze. Badane sery różniły się składem (wyższa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, niższa zawartość białka i aminokwasów egzogennych w serach owczych, zróżnicowana zawartość witamin i minerałów). Stwierdzono wysoką jakość odżywczą oraz mikrobiologiczną badanych serów.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.