Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:18:45
Odwiedziło nas: 8432498 gości (dzisiaj: 466, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 5226.2

"Wpływ mieszanek ziołowych na profil kwasów tłuszczowych, poziom odporności i zawartość biodostępnego krzemu w mleku krów"

Autorzy: doc. dr hab. K. Węglarzy

Opis

Celem badań było określenie wpływu dodatku dwóch mieszanek ziołowych w dawce krów na wydajność mleczną, skład chemiczny mleka, poziom metabolitów w surowicy krwi oraz zawartość krzemu przyswajalnego, a także jego przydatność technologiczną i odżywczą mleka. Przeprowadzono dwa doświadczenia, każde na 64 krowach mlecznych rasy polski holsztyno – fryz. Z krów tych skompletowano 4 równoliczne grupy po 16 krów w każdej metodą analogów. Każde z doświadczeń trwało 84 dni. W okresie badawczym krowy grupy I otrzymywały do woli mieszaninę pełnodawkową bez udziału ziół. Natomiast grupa doświadczalna II otrzymywała mieszaninę pełnodawkową z udziałem mieszanki treściwej B zawierającej 1% mieszanki ziołowej, grupa III z udziałem mieszanki treściwej C zawierającej 3% mieszanki ziołowej, a grupa IV z udziałem mieszanki treściwej D zawierającej 5% mieszanki ziołowej. Krowom zadawano mieszaninę pełnodawkową 2 razy dziennie, kontrolując codziennie pobranie pasz w poszczególnych grupach. W zadawanych paszach i mieszance ziół suchych oznaczono skład chemiczny, codziennie kontrolowano ilość mleka nadojonego od poszczególnych krów w grupach, a próbki mleka i krwi do badań pobierano w okresie wstępnym oraz w 28, 56 i 84 dniu doświadczenia od każdej krowy. W mleku surowym oznaczano skład chemiczny, profil wyższych kwasów tłuszczowych, zawartość krzemu przyswajalnego, profil kwasów tłuszczowych, kwasowość, krzepliwość i ciężar właściwy. W przygotowanej surowicy z pobranych prób krwi oznaczano zawartość krzemu przyswajalnego, poziom wybranych metabolitów: ALAT, AspAT, cholesterolu z frakcjami i kortyzolu. Uzyskane wyniki doświadczenia wykazały, że 3% i 5% dodatek mieszanki ziół suchych wpłynął na wzrost wydajności mlecznej, natomiast nie stwierdzono aby zastosowanie dodatku ziół poprawiło zawartość tłuszczu, białka, laktozy i suchej masy beztłuszczowej w mleku. Odnotowano wzrost poziomu krzemu przyswajalnego w mleku i krwi krów, które otrzymywały 1, 3 i 5% dodatek mieszanki ziół. Najlepszą przydatność technologiczną mleka uzyskano w wyniku zastosowania 5% dodatku mieszanki ziół, oraz najniższą zawartość w tej grupie lks i olb. Stwierdzono, że obie mieszanki ziół wpłynęły korzystnie na poziom kortyzolu we krwi krów, obniżyły również poziom enzymów wątrobowych ale różnice nie były istotne statystycznie. Na podstawie otrzymanych wyników można stwierdzić, że zastosowanie w dawkach pokarmowych krów mlecznych dodatku mieszanki ziół korzystnie wpływa na wydajność mleczną, skład mleka oraz jego przydatność technologiczną a także czynniki metaboliczne we krwi. Uzasadnione jest zatem stosowanie w dawkach pokarmowych krów dodatku mieszanek ziół.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.