Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:15:09
Odwiedziło nas: 8438329 gości (dzisiaj: 1645, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2010 roku

Temat 5227.2

"Wpływ dodatku ziół do dawek pokarmowych dla owiec na ich użytkowość mleczną i jakość serów"

Autorzy: prof. dr hab. B. Borys

Opis

Celu badań było określenia wpływu dodatku ziół w warunkach żywienia zimowego i letniego na użytkowość mleczną dojnych owiec oraz jakość mleka i sera. Żywienie doświadczalne obejmowało 3 miesięczny okres doju towarowego owiec po odsadzeniu jagniąt w 8-9 tygodniu laktacji.Trzy grupy owiec po 22-25 sztuk żywiono tymi samymi paszami objętościowymi i zróżnicowanymi mieszankami treściwymi, I-standardową (głównie komponenty zbożowe), z udziałem mieszanki 9 ziół; II – 1,45%, i III – 2,90% mieszanki treściwej. Stwierdzono korzystne efekty stosowania badanej mieszanki ziół w żywieniu dojnych owiec. Obserwowano tendencję do poprawy wydajności mlecznej owiec, jednoznaczne obniżenie skażenia mikrobiologicznego mleka, poprawę składu kwasów tłuszczowych mleka i wytwarzanego z niego sera, zwłaszcza w warunkach żywienia paszami zimowymi. Żywienie z dodatkiem ziół miało zróżnicowany, ale ogólnie korzystny wpływ na wartość przerobową mleka oraz walory organoleptyczne sera. W świetle uzyskanych wyników za uzasadnione w warunkach żywienia paszami zimowymi należy uznać stosowanie dla dojnych owiec wyższego dodatku ziół (około 20 g/dzień/sztukę), a w warunkach żywienia letniego w oparciu o zielonki mniejszego – około 10g/dzień/owcę.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.