Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: poniedziałek, 20 listopada 2017 20:06:10
Odwiedziło nas: 8438269 gości (dzisiaj: 1585, wczoraj: 4652)
Prace badawcze w 2012 roku

Zadanie 03-3.00.1

"Ocena jakości surowców i produktów pochodzących od przeżuwaczy objętych programem ochrony"

Cel zadania

ocena jakości surowców i produktów pochodzących od przeżuwaczy objętych programem ochrony

Opis

Zakończono obserwacje i analizę rozkładu odcieni umaszczenie okrywy wełnistej owiec rasy wrzosówka oraz cech charakterystycznych, pozwalających na zabezpieczenie właściwego doboru zwierząt do dalszej hodowli. Ustalono, że wartość wskaźników użytkowości rozpłodowej owiec rasy wrzosówka w ciągu trwania doświadczenia znacząco wzrosła, a średnie poszczególnych cech zbliżyły się do wartości wzorca rasowego. Masy ciała jagniąt, po okresie przeorganizowywania stada w latach poprzednich, ustabilizowały się na zadowalającym krajowym poziomie. Umaszczenie jagniąt, obserwowane w 2 dniu życia zdecydowanie zostało poprawione i w osiągnęło maksymalnie 98,5% udział jagniąt o umaszczeniu czarnym. W stadzie osobników dorosłych, stwierdzono wzrost liczby zwierząt siwych i ciemnosiwych oraz radykalne zmniejszenie się ilości osobników o niepożądanej barwie czarnej.

Kontynuowano badania nad określeniem wpływu rasy bydła, wieku i ekstensywnych warunków żywienia na przydatność opasową, wartość rzeźną, a także jakość uzyskanej wołowiny Badania wykonano na buhajkach rasy polskiej czerwonej, czerwono białej i simental. Do odsadzenia, cielęta przebywały razem z matkami na pastwisku. Po odsadzeniu, cielęta utrzymywano w systemie grupowym i żywiono sianokiszonką z traw, sianem oraz paszą treściwą w postaci gniecionego owsa lub jęczmienia. Stwierdzono, że masa ciała cieląt przy urodzeniu oraz w 210 dniu życia były zbliżone w poszczególnych grupach rasowych, a obserwowane różnice nie wykazywały istotności statystycznej. Do analiz laboratoryjnych pobrano ruń pastwiskową oraz oceniono jej skład botaniczny. Pobrano również reprezentatywne próbki pasz, które stosowano w okresie zimowym.

Kontynuowano badania nad oceną jakościowych i ilościowych parametrów mleka kóz rasy karpackiej oraz kóz rasy saaneńskiej i alpejskiej w aspekcie przydatności technologicznego przetwarzania mleka na markowe produkty serowarskie. Średni udój mleka od kóz rasy karpackiej saaneńskiej i alpejskiej wynosił odpowiednio,1,42 kg/dzień, 2,29 kg/dzień i 2,68 kg/dzień. W 6 próbach wyprodukowano odpowiednio, 25,98 kg, 26,92 kg i 27,34 kg sera podpuszczkowego. Mleko i sery poddano poddano analizie mikrobiologicznej. Przeprowadzono również ocenę organoleptyczną serów. Materiał do badań w postaci serów został przekazany do badań w Centralnym Laboratorium IZ PIB celem wykonania analiz laboratoryjnych.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.