Adres siedziby:
ul. Sarego 2
31-047 Kraków
tel. 12 422 88 52
fax 12 422 80 65
Adres do korespondencji:
ul. Krakowska 1
32-083 Balice k. Krakowa
tel. (Centrala) 12 357 25 00
tel. (Sekretariat) 12 357 27 00
fax 12 285 67 33
Dzisiaj jest: niedziela, 19 listopada 2017 4:04:57
Odwiedziło nas: 8432410 gości (dzisiaj: 378, wczoraj: 1593)
Prace badawcze w 2012 roku

Zadanie 05-5.00.1

"Jakość surowców pochodzenia zwierzęcego i metody modyfikacji ich składu"

Cel zadania

modyfikacja składu surowców pochodzenia zwierzęcego w kierunku zgodnym z wymaganiami dietetyki człowieka

Opis

Kontynuowano badania nad nad jakością i stabilnością oksydacyjną mięsa buhajków rzeźnych. Skompletowano 4 grupy doświadczalne buhajków rasy simental, po 8 szt. w grupie. W dawce żywieniowej, zwierzęta otrzymują kiszonkę z kukurydzy, siano oraz mieszankę treściwą. Po osiągnięciu masy ciała 350 kg, do dawki pokarmowej włączona zostaje witamina E w ilościach 4 -8 ml/dzień/szt. Zwierzęta ubijane są sukcesywnie po osiągnięciu zakładanej masy ciała. Po uboju kontrolowane są parametry jakości mięsa: pH, wodochłonność, barwa, tekstura, kruchość, zawartość witaminy E oraz TBA po 1 3 i 6 mies. przechowywania. Dotychczas uzyskane wyniki poddawane są weryfikacji statystycznej.

Kontynuowano badania nad optymalizacją wartości dietetycznej i odżywczej serów na bazie mleka owczego poprzez dobór komponentów i technologii produkcji. Celem realizowanego etapu była ocena wpływu dodatku nasion kminku, kopru włoskiego lub mieszanki ziół prowansalskich, na jakość i wartość odżywczą serów dojrzewających produkowanych metodą tradycyjną, z masy serowej wysokodogrzewanej (75oC) oraz z masy serowej niskodogrzewanej (37-40oC). Stwierdzono wyższą wydajność sera uzyskuje się z masy wysokodogrzewanej, przy krótszym okresie dojrzewania. Dodatek kminku poprawiał smak i zapach serów.W ocenie konsumenckiej najmniej pożądanym jest dodatek ziół prowansalskich. W badaniach nad określeniem wartości odżywczej serów twarogowych z mleka owczego i owczo-krowiego koagulowanych metodą podpuszczkową i kwasowo-podpuszczkową stwierdzono, że dodatek mleka krowiego w ilości 40% do mleka owczego poprawia konsystencję, strukturę i ogólną ocenę twarogów koagulowanych metodą podpuszczkową. Metoda koagulacji nie wpływa na parametry sensoryczne serów, natomiast kwasowo-podpuszczkowa technologia produkcji zmniejsza zawartość aminokwasów w wyprodukowanym twarogu.

Kontynuowano badania nad wpływem dodatku pokrzywy, mięty i skrzypu do paszy treściwej na wskaźniki produkcyjne oraz cechy fizykochemiczne mięsa gęsi owsianych.Określono masę ciała ptaków w wieku 4, 8, 14 i 17 tyg.,zużycie paszy, cechy fizyczne tuszek (barwa, kształt, budowa, obłożenie i wysklepienie tkankowe mostka),wydajność rzeźną, masę mięśni i tłuszczu w tuszce. Stwierdzono, że zastosowanie dodatku suszonych ziół wpłynęło korzystnie na wyniki odchowu, zdrowotność ptaków, wybarwienie skóry i tłuszczu. Wykazano, że dodatek ziół pozwala na zwiększenie efektywności produkcji gęsi owsianych poprzez zastosowanie wczesnych lęgów i odchowu w okresie braku zielonki.

W badaniach nad stabilnością oksydacyjną tłuszczu i cholesterolu mięsa jagniąt przy tuczu mieszanką z suszonym wywarem kukurydzianym bez lub z suplementacją witaminy E określano wpływ 30% udziału DDGS w mieszance treściwej. Nie stwierdzono wpływu czynnika doświadczalnego na wyniki tuczy, skład chemiczny mięsa oraz ocenę organoleptyczną, wykazano natomiast wzrost zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w lipidach mięsa.

Określano wpływ olei i wybranych dodatków roślinnych w mieszankach dla kurcząt brojlerówna na wyniki odchowu i jakość mięsa. Czynnikami doświadczalnymi był olej lniany w kombinacjach z nasionami amarantusa, suszem rokitnika lub wytłokami z aronii

Pod uwagę brano następujące parametry : wskaźniki odchowu kurczat, parametry nalizy rzeźnej, skład chemiczny mięsa, profil wyższych kwasów tłuszczowych w lipidach mięsa piersi, wskaźniki lipidowe krwi. Przeprowadzono równieżocena sensoryczną mięsa. Nie wykazano wpływu wpływu czynników doświadczalnych na masę ciała kurcząt i zużycie paszy. Obserwowano tendencję do obniżania się zawartości tłuszczu sadełkowego i podskórnego u kurcząt grup doświadczalnych. Wykazano wzrost udziału mięśni piersiowych w tuszce oraz polepszenie zapachu i smakowitości mięsa kurcząt żywionych mieszanką zawierającą olej lniany i nasiona amarantusa. U kurcząt otrzymujących olej lniany i susz rokitnika stwierdzono istotny spadek zawartości cholesterolu całkowitego we krwi.

Kontynuowano badania nad wpływem rodzaju tłuszczu w mieszance paszowej dla świń na jakość tłuszczu i mięsa oraz poziom ekspresji genów związanych z lipogenezą

W doświadczeniu użyto DDGS w kombinacjach z olejem rzepakowym, łojem wołowym, tłuszczem kokosowym enzymami paszowymi i mieszanką ekstraktów ziół.

Określano wydajność rzeźną masę wyrębów, mięsność tusz, powierzchnię oka polędwicy,barwę i wodochłonność mięsa. Uzyskane dane poddawane są opracowaniu.

Powrót do wszystkich tematów

 
© 2008-2017 Instytut Zootechniki PIB (National Research Institute of Animal Production)
Koło Wędkarskie PZW w Oleśnicy pzw.wolesnicy.info - Strona Koła Wędkarskiego w Oleśnicy (świętokrzyskie)
Odpowiedz na wyzwania (konkursy), głosuj, wygrywaj nagrody

Ta strona używa cookies i podobnych technologii. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.